Ragunda gamla kyrka
Kyrka byggd av lokala bergarter
Ragunda gamla kyrka är en välbevarad kyrka från början av 1500-talet. Den är byggd med block av olika stensorter, bergarter, från Ragunda. I de blottade kyrkväggarna kan du bland annat se den röda bergarten Ragundagranit och den mörka, nästan svarta bergarten gabbro. Här finns också den sällsynta rapakivigraniten som lätt faller sönder.
Granit – en av de vanligaste bergarterna
Granit är en mycket vanlig bergart som förekommer i många varianter och färger. Huvudmineralen är vanligen vit, grå eller mörkare kvarts, röd eller vit fältspat och ett mörkt mineral som exempelvis biotit eller hornblände. Dessa mineral kan finnas i graniten i olika proportioner. Ofta är graniten ljust grå eller röd. Graniten i Ragunda kallas Ragundagranit.
Rapakivigranit – en ovanlig sorts granit som lätt faller sönder
Rapakivigranit är en typ av granit som är ovanlig i Sverige och har ett udda utseende. Den är oftast köttröd med stora rosa kristaller med gulvitt skal. Färgen på kristallerna och skalet kommer av två typer av mineralet fältspat. De något genomskinliga, grå kornen är mineralet kvarts. Ordet rapakivi är finska och består av de två orden ´rapa´ som betyder rutten eller smutsig och ´kivi´ som betyder sten. Namnet kommer av att rapakivigranit lätt bryts ner av exempelvis vatten, vind och is.
Gabbro – en gråsvart bergart värd att bryta
Den mörka, nästan svarta bergarten heter gabbro. De ljusa kornen i gabbron är mineralet plagioklas. De mörka mineralen består av pyroxen och amfibol. Gabbron är en ekonomiskt viktig bergart som ofta används som byggnadssten.
Fakta – Ragunda gamla kyrka
Ragunda gamla kyrka är en välbevarad stenkyrka i gotisk stil från 1500-talets första årtionde. Inslagen av röd Ragundagranit är typiskt för byggnaden. Enligt traditionen är kyrkan uppförd av dominikanermunken Josephus som var kyrkoherde i Indal åren 1480-1510.
Den gamla kyrkobyggnaden övergavs när Ragunda nya kyrka stod klar. Den stod öde under närmare 80 år innan den togs i bruk igen 1931.
Källa: Svenska kyrkan.
Låg tidigare vid Ragundasjöns strandkant
Den 6 juni 1796 försökte Magnus Huss – Vildhussen – leda om vattnet förbi det 30 meter höga vattenfallet Storforsen i nuvarande Döda fallet. Planen fungerade inte som han tänkt sig och hela Ragundasjön tömdes på bara några timmar.
Före katastrofen låg strandkanten strax nedanför Ragunda gamla kyrka. Läget gjorde att besökare till kyrkan och dess gudstjänster kunde ta sig hit över sjön med båt.
Efter tömningen av Ragundasjön grävde sig Indalsälven ner i den tidigare sjöbottnen.
Vattennivån i Indalsälven är reglerad för produktion av vattenkraft och ligger här ungefär 35 meter lägre än Ragundasjöns gamla strandlinje.
Mer information
Besöksmål på Tema Kontinentaldrift
Fler bilder från platsen
Besöksmål i närheten
Praktisk information
Tillgänglighet
Se Tillgänglighet.
Aktiviteter
Ta en paus och njut av utsikten över Indalsälven. Se även Aktiviteter i Ragunda.
Mat och dryck
Sommartid är Ragunda hembygdsgård öppen. Där serveras lunch och fika. Närmaste mataffär finns i Hammarstrand. Se även Mat och dryck i Ragunda.
Boende
Saknas på platsen, men olika alternativ finns i närområdet. Se Boende i Ragunda.
Hitta hit
SWEREF 99 TM N: 6 998 362 E: 569 042
WGS84 N: 63,108040° E: 16,368186°