Organisation

Ägare och förvaltare

Geopark Indalsälven AB ansvarar för underhåll och utveckling av geoparken.
Företaget ägs av Ragunda kommun, Jamtli samt Ragunda, Fors och Stuguns hembygdsföreningar.

Foto: Roger Strandberg

Ragunda kommun

Ragunda kommun ligger i östra Jämtland, och gränsar mot bland andra Sollefteå, Sundsvalls och Östersunds kommuner.

Vi är drygt 5000 invånare fördelade på ett 40-tal byar, samt de tre tätorterna Bispgården, Hammarstrand och Stugun som alla ligger längs Indalsälven. I öster ligger bebyggelsen koncentrerad till älvdalen, medan den västra delen även bjuder ett skogsland som genomströmmas av den Natura 2000-klassade Ammerån.

Visst är våra medelinkomster lägre än genomsnittet, och inte är vi Sveriges mest likvida kommun. Men det finns värden man inte kan räkna på, som frihet, trygghet och gemenskap. Och visst, man kan inte leva på kärlek och fågelsång allenast, men det räcker ändå en bit på vägen.

Är du nyfiken på oss? Hur det är att bo och leva i Ragundadalen?

Läs berättelser från oss som bor här, spana in vårt föreningsliv och vilka upplevelser som finns hos oss på:

Hitta hem – Ragundadalen

Goran Strand – astrofotografen.se

Jamtli

Jamtlis tre museer är: länsmuseet där Jämtlands och Härjedalens historia lyfts fram i ett stort underjordiskt landskap, friluftsmuseet med kulturhistoriska gårdar och kulturmiljöer samt Nationalmuseum Jamtli med utställningar ur Nationalmuseums samlingar.

Den stora bredden gör Jamtli till ett av Östersunds och Jämtlands mest besökta turistmål. Här finns verkligen något för alla – gammal som ung, nyfiken eller nybörjare, såväl som för den inbitne historienörden och konstälskaren. 

Jamtli har en stor och varierad verksamhet som utvecklats under mer än 100 år. Museet grundades 1912 och blev 1974 en stiftelse. Namnet Jamtli är ett jämtskt ord och betyder ungefär jämtländsk backsluttning.

Utöver de tre museerna på Jamtli i Östersund är Jamtli också delägare till flera andra besöksanläggningar i Jämtland: Jämtland Teknikland i Brunflo, Härjedalens Fjällmuseum i Funäsdalen och Geopark Indalsälven i Ragunda kommun. 

Ragunda hembygdsförening

Ragunda hembygdsförening – en stor och gammal förening Ragunda hembygdsförening startade 12 maj 1929. Med en medlemsavgift om 1 kr samlades 157 medlemmar redan första året.

Genom årens lopp och samhällets utveckling har föreningen utvecklats. Idag är Ragunda hembygdsförening en av länets största hembygdsföreningar med närmare 550 medlemmar vilket motsvarar att var femte boende i området är medlem i föreningen.

Vår förening har Ragunda socken som geografisk bas. Hembygden är där man bor, oavsett var man kommer ifrån, hur gammal man är eller vilket yrke man har.

Fors hembygdsförening

Fors Hembygdsförening bildades den 2 januari 1938 och arbetar för att samla och sprida kunskap om Forsbygden och dess historia. Vi har sedan starten samarbetat med Heimbygda Hembygdsförbund för Jämtlands län.

Hembygdsföreningen är till för att skapa gemenskap och samhörighet mellan förr, nu och framtid, mellan alla som bor här och som kommer på besök.

I vår löpande verksamhet hjälps vi åt att sköta om och visa våra 17 hus samt våra utställningar och samlingar. Vi ger kulturupplevelser och gemenskap på Hembygdsgården i . 

Stuguns hembygdsförening

I vår hembygdsförening arbetar vi inom Stuguns socken med att skapa samhörighet och solidaritet mellan alla som bor här. Vi strävar att öka kunskapen om stugubygden med dess historia, natur, växt- och djurliv.

Vi vill att alla stugubor skall vara stolta och tacksamma över att få bo här. Vi utgör en viktig hembygdslänk för stugubor i vida världen. I hembygdsvårdande syfte befäster och bevarar vi våra natur- och kulturminnen till gagn för nuvarande och kommande släktled.

I Stuguns hembygdsförening är vi cirka 110 medlemmar.

Hållbarhet

Vi arbetar aktivt för en hållbar besöksnäring och förvaltning av de geologiska naturvärden som vi vill lyfta fram för allmänheten. Vi förvaltar även platser som inte lämpar sig för besökare, men som klassas som geologiskt intressanta.

FN:s 17 hållbarhetsmål genomsyrar hela verksamheten. De verktyg vi använder oss av är UNESCO World Heritage Sustainable Tourism Toolkit.

FN:s 17 hållbarhetsmål.
Rulla till toppen