Geopark Indalsälven på studiebesök hos North West Highlands Geopark

Det blev ett fullspäckat program när Geopark Indalsälven tillsammans med Jämtland Härjedalen Turism, Region Jämtland Härjedalen, Coompanion Jämtland-Västernorrland samt Region Västernorrland besökte Skottland för att titta på olika lösningar när det gäller en hållbar och grön omställning inom upplevelsenäringen.

Programmet inleddes i Edinburgh med en stadsvandring arrangerad av Invisible Cities, ett socialt företag som anställer guider som är/ har varit hemlösa. En fin upplevelse med vår guide som berättade om staden utifrån temat ” Women of Edinburgh Tour”.

Stadsvandringen följdes av en eftermiddag där Social Enterprise Action Plans stod i fokus. Steven Cullum från den skotska regeringen tog emot gruppen och delade med sig av insikter kring hur Skottland under de senaste tio åren arbetat med handlingsplaner för socialt företagande. Informationen gav en djupare förståelse för hur dessa initiativ har bidragit till social och ekonomisk utveckling.

Resan fortsatte sedan till Inverness, där gruppen på onsdagen besökte North West Highlands Geopark, belägen i nordvästra Skottland. Här fick deltagarna en imponerande guidning av geologen Pete Harrison i Knockan Crag National Nature Reserve.

Dagen fortsatte med ett möte med Fiona Saywell, föreståndare för geoparken. Hon berättade om de speciella utmaningar som finns för att driva turism och geoparkens verksamhet i ett område med få lokala invånare och begränsade ekonomiska resurser. Hon betonade också deras satsningar på digitala initiativ, som poddar och onlineföreläsningar, för att nå ut till en bredare publik och öka geoparkens synlighet.

Utöver geoparken hann gruppen även med studiebesök hos Velocity, en cykelorienterad verksamhet som främjar hållbart resande, samt Laggan Wolftrax, en annan aktör inom äventyrs- och upplevelsenäringen även de med fokus på cykelleder.

Studiebesöket i Skottland gav många värdefulla insikter om hur upplevelsenäringen kan utvecklas på ett hållbart sätt och i samverkan mellan olika organisationer, företag och myndigheter. Samverkan var ett viktigt ord i alla samtal och förhoppningsvis så banade vi väg för ett framtida samarbete mellan Sverige och Skottland inom området för grön turism och hållbar utveckling.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen